Η Δημοτική Πινακοθήκη


Ευτυχώς στη Παράταξη Λαρισαίων Πόλις δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους και το διαπιστώνουμε αυτό από τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο. Εκτός από την εν γένει συμπεριφορά του Δημάρχου ο οποίος λειτουργεί σαν ΜΟΝΑΔΑ αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους ένα βήμα πίσω στη παράταξη του Γιάννη Σάπκα μετά την θύελλα αρχίζουν να δείχνουν σημάδια δημιουργικότητας. Ο καιρός βέβαια θα το επιβεβαιώσει αυτό. Παράδειγμα το παρακάτω δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ .

Keep Going the future is ours

  η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με ρυθμούς

 Μεταξύ Λαρισαίων:

– Γυρίζω, στριφογυρίζω… αλήθεια κατά πού πέφτει η Δημοτική Πινακοθήκη;

– Με τόσο σκούρο ματογυάλι – και να μην είσαι – γίνεσαι ένας γκαβός και μισός. Όταν ανοίξεις τα στραβά σου, όπου βρεθείς κι όπου σταθείς η πόλη είναι γεμάτη με ενδείξεις «προς Δημοτική Πινακοθήκη». Ξανά και ξανά κάτι πινακίδες θεόρατες με κάτι γραμματάρες να(α) με το συμπάθιο!

– Σίγουρα θ’ αστειεύεσαι, πού τις είδες;

– Αυτό λέω κι εγώ, που – που στον παππού, στο πουθενά. Χαλαρά άνθρωπε μου μην πανικοβάλλεσαι, στη Λάρισα βρίσκεσαι: Παίρνεις την ευθεία, δύο δρόμους πιο κάτω κι άλλους τρεις παρακάτω, στα φανάρια στρίβεις… ε(εε) έφτασες χωρίς να το καταλάβεις στη Νεάπολη, στη Λεωφόρο Γ. Παπανδρέου, στην Πινακοθήκη.

– Πλάκα έχεις έτσι όπως τα λες!

– Επειδή σε κόβω για «χωρικο-αστούλη» ολίγον τι μπουνταλάκο, ακολούθα με καλύτερα. Έχω να σου κάνω μια ξενάγηση εγώ να τη θυμάσαι μια ζωή και να λες: Αυτός δεν τα ’φαγε τζάμπα τα κομμάτια κι ας ξεροστάλιαζε ώρες ατελείωτες στα παρισινά μουσεία!

– Άμα έχεις τύχη διάβαινε, όμως φτάνει;

– Α, όλα κι όλα. Αν υπονοείς κάτι για το Δήμαρχο να πλύνεις καλά-καλά το στόμα. Τι ωραία! Τον έχουμε οκτώ, και τέσσερα που θα τον έχουμε ακόμη, μας κάνουν χρονάκια δώδεκα. Θα τον ξεζουμίσουμε πρώτα και ύστερα θα τον στείλουμε κατευθείαν στη σύνταξη.

– Αξιόλογο το κτίριο εντός και εκτός.

– Ειδικά με καλό καιρό, σαν το σημερινό, είναι χάρμα κτιρίου. Τι κάνεις όταν πιάνει κάνα δρουλάπι; Το εσωτερικό αίθριο καταρράχτης, το δάπεδο θάλασσα και η Πινακοθήκη ναυαρχίδα στο πέλαγος. Σου έτυχε μήπως να δεις ναυαρχίδα στην ξέρα; Είναι ευκαιρία να ξανάρθεις όταν βρέξει γερά!

– Και μεγάλο κτίριο η Πινακοθήκη.

– Μεγάλο και μικρό. Κοντεύουν τα 4.000 τ.μ. οι κύριοι μαζί με τους υπόγειους χώρους. Από αυτά μόνο τα 1.500 τ.μ. χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακός χώρος. Αν αφαιρέσεις το χώρο που καλύπτεται από μόνιμα εκθέματα, τότε θα δεις ότι ο χώρος που απομένει για περιοδικές εκθέσεις είναι ελάχιστος. Όσο για εκθέσεις έργων με διαστάσεις «τρανές», εδώ υπάρχει ένα προβληματάκι με το ύψος! Όπως καταλαβαίνεις δεν έχουμε και τις καλύτερες των σχέσεων με τους ψηλούς!

– Τέτοιος καιρός, τέτοια ώρα μόνο εμείς κι εμείς; Κανονικά θα έπρεπε να γίνεται ένας ψιλο-χαμός με τους επισκέπτες να σχηματίζουν ουρά.

– Θα συμβεί κι αυτό… χα-χα, χα-χα!

– Γιατί γελάς σαν χάχας;

– Να τα μας και κριτική από πάνω! Ούτε να γελάσεις, ούτε ν’ αστειευτείς δεν μπορείς πια σ’ αυτή την πόλη… Ψάχνω τον καλλιτεχνικό διευθυντή …ψάχνω τον ξεναγό… το πενταετές – δεκαετές πρόγραμμα δράσης… το Σύλλογο Φίλων Πινακοθήκης…, τις συνεργασίες, τις ανταλλαγές, σημαντικές εκδηλώσεις… χα-χα… χι-χι!

– Η συλλογή Κατσίγρα ένας πραγματικός θησαυρός!

– Όπως το λες, όμως θησαυρός χωρίς αντίκρισμα. Και πού να δεις την υπόγα μας. Να, οι ντάνες με βιβλία, έργα τέχνης, αντικείμενα…

– Εμπλουτίζεται και με νέα έργα η Πινακοθήκη;

– Κάποτε, όπως λέμε μια φορά κι έναν καιρό. Τελευταία το ’ριξε στην κλάψα; «Δωρίστε μας ό,τι σας περισσεύει, ό,τι τέλος πάντων έχετε ευχαρίστηση!».

– Το μέλλον;

– Ούτε κόλαση, ούτε παράδεισος. Για να φύγει εμπρός, να γίνει «φωλιά και κυψέλη», άντε-άντε δρόμος και δρασκελιές που την χρειάζονται!

Νίκος Β. Καλτσάς

Εκπρόσωπος της Δημ. Παράταξης

Λαρισαίων Πόλις στη Δημ. Πινακοθήκη DonKihote

Δον Κιχώτης

Advertisements
This entry was posted in Λέμε ΤΩΡΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s