Σά(τήρα*)


* τηράω, τηρώ -άς κοιτάζω, βλέπω, παρατηρώ

Με αφορμή τα σχόλια στο πρώτο μου post στο venceremo
Ευχαριστώ τους Gonzo the Great και Δον Κιχώτη για το οτι με δεχτήκαν …..

Ευχαριστώ το κοινό του Venceremo για την υποδοχή…

Εγώ όπως καταλάβατε (Όσοι καταλάβατε) άρχισα και θα συνεχίσω ίσως μόνο με σάτιρα…….. επειδή είδα κάποια σχόλια …που δεν κρίνω απαραίτητο να απαντήσω επί της ουσίας …… προτείνω να αναλογιστούμε , να δούμε τι είναι σάτιρα;

ως σάτιρα ορίζεται αφενός ένα λογοτεχνικό είδος και αφετέρου ένα περιπαιχτικό πνεύμα ή είδος που εμφανίζεται σε πολλά λογοτεχνικά είδη αλλά μπορεί να υπεισέρχεται σχεδόν σε κάθε είδος ανθρώπινης επικοινωνίας. Οπουδήποτε χρησιμοποιείται ένα έξυπνο χιούμορ για να κάνει κριτική σε κάτι παράλογο ή διεφθαρμένο εκεί υπάρχει σάτιρα, είτε συναντάται σε ποίημα ή σε κήρυγμα, σε ζωγραφικό έργο ή πολιτική λογομαχία, στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο.

Στη σάτιρα, αυτός που την κάνει δεν διαλέγει «το θύμα» του, όπως λες, αλλά το πρόσωπο το ίδιο αυτοεπιλέγεται. παράδειγμα: Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Κάρολος Παπούλιας , πρόεδρος ήταν και ο Σαρτζετάκης και ο Καραμανλής. O Παπούλιας δεν υπάρχει σε καμιά επιθεώρηση. Tο «θύμα» το ίδιο προκαλεί, για αυτό και είναι συγκεκριμένα τα πρόσωπα που σατιρίζονται κάθε φορά απ όλους χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία. Aρχιεπίσκοπος ήταν και ο Σεραφείμ. O Xριστόδουλος προκαλεί τη σάτιρα, το ζητάει ο οργανισμός του . Αντίστοιχα Δήμαρχος και ο Λαμπρουλης Δήμαρχος και ο ΧΑΡΧΟΥΔΑΣ!

Ο σατιριστής παραμορφώνει με πολλούς τρόπους: ελαχιστοποιεί τις καλές ιδιότητες κάποιου και μεγιστοποιεί τις κακές. Απομονώνει μοναδικές στιγμές ή συμβάντα και τα κάνει να φαίνονται κανόνας. Παραθέτει τη γνώμη μιας αυθεντίας που συμβαίνει να εξυπηρετεί την άποψή του.

Η σατιρα είναι σαν τη βαλβίδα ασφαλείας στις χύτρες ταχύτητας. Eίναι αυτό που σε κρατάει να μην εκραγείς. Eγώ εκείνη την ώρα αισθάνομαι εντελώς μόνος μου, εκείνο που σκέφτομαι και γελάω στην τουαλέτα του σπιτιού μου μπορώ και βγαίνω και το λέω και στον κόσμο. Eγώ εκείνη την ώρα αισθάνομαι εντελώς μόνος μου, εκείνο που σκέφτομαι και γελάω στην τουαλέτα του σπιτιού μου μπορώ και βγαίνω και το λέω και στον κόσμο.

Οι ψαγμένοι μικροαστοί, που είναι το κοινό μου, αρέσκονται στα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα είμαι λοιπόν ο μικρός indefix<ΤΕΛΟΣ>

Μικρός Indefix

Advertisements
This entry was posted in Λέμε ΤΩΡΑ. Bookmark the permalink.

7 Responses to Σά(τήρα*)

 1. Ο/Η venceremo λέει:

  ρε μικρέ Indefix για λύσε μου μια απορία που είχα από τότε που σε μαζέψαμε απο το δρόμο.
  πόσο πιο μικρός είσαι από τον Indefix δηλαδη?
  έλα να γνωριστούμε να σε δούμε κι από κοντά…ξέρεις που είμαστε….

  είμαστε οι τοίχοι του Δημαρχείου που έχουν αυτιά…είμαστε οι τοίχοι ή τα αυτιά..μάλλον τα αυτιά των τοίχων..

  τι μαλακίες λέω πάλι γμτ 3 το πρωί μετά από τόσο κρασί..χικ

  Gonzo The Alcoholic

 2. Ο/Η kosmetsas λέει:

  κρίμα Μικρούλη indefix έμπλεξες με αλκοολικούς 😛

 3. Ο/Η venceremo λέει:

  τι λε ρε χικ που είμαι χικ…. ακλολ αλκο κλοολικός ρε! χικ

  Gozno gonzo The Soberr kix ee xik,..

 4. Ο/Η scotland yard λέει:

  Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφερθεί στο κάπνισμα (και ιδιαίτερα στην αύξηση της χρήσης από νέους).Σ` αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ένα ακόμη “ναρκωτικό” το αλκοόλ. Σήμερα το αλκοόλ έχει γίνει πλέον ένας πιστός και επικίνδυνος σύντροφος στη ζωή του νέου. Σχεδόν κάθε έξοδος συνοδεύεται με αλκοολούχα ποτά και η κατανάλωση τους γίνεται και στο σπίτι, σε ώρες “δύσκολες” ή “έτσι για το κέφι”.

  Για να ρίξουμε όμως μια ματιά τι λένε οι στατιστικές.

  Στην Ελλάδα οι εισαγωγές μόνο αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν στο διάστημα 1980 έως 1985 κατά 105%. Στα τελευταία χρόνια η αύξηση της καταν άλωσης της μπίρας μόνο έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Η κατά κεφαλή κατανάλωση της μπίρας μόνο έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια το χρόνο. Η κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε λίτρα ήταν στη χώρα μας το 1971 1,9 για τα λεγόμενα βαριά ποτά. 9,4 για τη μπίρα και 40 για το κρασί.

  Το 1980 ανήλθε σε 6,7 λίτρα για τα βαριά ποτά, 26,4 για την μπίρα και 44 λίτρα για το κρασί. Δηλαδή … προοδεύουμε σταθερά! Εκεί όμως που υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία είναι η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών από τους νέους και ιδιαίτερα τους έφηβους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του 3ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου 12% των μαθητριών και 10% των μαθητών των Λυκείων της Αθήνας πίνουν οινοπνευματώδη. Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε πως σε έρευνα που έγινε μεταξύ 8.000 μαθητών από ειδικούς επιστήμονες στις πόλεις Αθήνα, Πάτρα και Ιωάννινα, μόνο το 23,2% των μαθητών δεν πίνει καθόλου. Από έρευνα της Ψυχιατρικής το 9,2% των αγοριών ηλικίας 12 έως 17 χρόνων έχει μεθύσει από 3 έως 10 φορές, ενώ στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας το ποσοστό είναι 5,4%.

  Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το ποσοστό των γυναικών που πίνουν αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 300%. Η “απελευθέρωση” των γυναικών έκανε λοιπόν και εδώ το θαύμα της.

  Που οφείλεται όμως αυτή η εξάπλωση του
  Αν ρωτήσουμε τους νέους γιατί πίνουν θα πάρουμε τις εξής απαντήσεις.

  “Πίνω για την παρέα”
  “Για το κέφι μου”
  “Για να αλλάξω διάθεση”
  “Φτιάχνομαι…”
  “Για να ξεπεράσω τα προβλήματά μου”.

  Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το 64,3% των αγοριών ηλικίας 1519 ετών και το 64,6% των κοριτσιών συναντιέται καθημερινά με την παρέα τους. Ένα μεγάλο μ έρος συχνάζει σε ντισκοτέκ, καφετέριες και μπαρ, όπου κυριαρχούν τα οινοπνευματώδη ποτά. Εκεί ή γιατί δεν έχει άλλη λύση (π.χ. στη ντισκοτέκ δεν μπορεί να ζητήσει νερό ή χυμό) ή γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί από την παρέα του ως αναχρονιστικός αναγκάζεται να πίνει. Για να μην τον πουν “ξενέρωτο”! Και έτσι αντικαθιστά το νερό με το ποτό. Έτσι ο τρόπος διασκέδασης συνδέεται άμεσα με την προώθηση του αλκοόλ. Μάλιστα νέος με ένα ποτήρι στο χέρι, σύμφωνα και με τα διαφημιστικά μηνύματα που βομβαρδίζουν κυριολεκτικά τους νέους, δείχνει γοητεία, δύναμη, κοινωνική καταξίωση, επιτυχία στο άλλο φύλο!!!

  Ακούμε συχνά τη φράση “πίνω για να ξεχάσω”. Πολλοί πιστεύουν πώς το αλκοόλ βοηθάει να περάσουν πιο εύκολα τα προβλήματα τους. Μεγάλο λάθος! Τι λύσεις μπορεί να δώσει το αλκοόλ Μια ζάλη ένα νύσταγμα της ψυχής και το όλο πρόβλημα παραμένει, για να μην πούμε πως χειροτερεύει. Ένα άτομο με ιδανικά και αξίες, ποτέ δεν καταφεύγει σε τέτοιες τιποτένιες λύσεις, για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, πού τελικά υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους. Πολλές φορές οι νέοι οδηγούνται στη χρήση οινοπνευματωδών από τους ίδιους τους γονείς τους. Από τον τρόπο που ζουν αυτοί, από το αν είναι οι ίδιοι χρήστες τέτοιων ποτών. Ακόμη και στην περίπτωση που δίνουν διασκεδάζοντας κάποιο ποτό στα μικρά παιδιά τους. Μπορεί βέβαια η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το μήνυμα περνά στα παιδιά και είναι βαρυσ ήμαντο. Το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του!

  Στο τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις επιπτώσεις στη σωματική υγεία, στην οικογένεια και την κοινωνία. Τον αλκοολισμό μπορούμε να τον προσδιορίσουμε σαν μια αρρώστια ψυχική και σωματική. Οι επιπτώσεις είναι φοβερές Κίρρωση του ήπατος, έλκος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος στομάχου, λάρυγγα, φάρυγγα, στόματος, οισοφάγου και ήπατος. Οι έγκυες που πίνουν από δύο ποτήρια την ημέρα, μπορεί να αποβάλουν, να γεννήσουν παιδιά καθυστερημένα, με παραμορφωμένα μέλη του σώματος ή να έχουν πρόωρο τοκετό. Σε έρευνα Αμερικάνικου Πανεπιστημίου που έγινε μεταξύ 7.000 γυναικών 25 47 ετών, αποδείχθηκε, πως οι αλκοολικές αποκτούν πολύ εύκολα καρκίνο του μαστού. Αλλά και οι άνδρες μεταβιβάζουν τις επιπτώσεις του αλκοολισμού στο παιδί τους, μέσω του σπέρματος. Ακόμη το οινόπνευμα αυξάνει την πίεση του αίματος και την πιθανότητα εγκεφαλικού. Επίσης είναι συχνές σε αλκοολικούς οι γαστρίτιδες οι διαταραχές στην πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Ένας στους δέκα αλκοολικούς έχει οργανική εγκεφαλοπάθεια. Το αλκοόλ προκαλεί καταστροφή και απώλεια εγκεφαλικής ουσίας. Με δύο λόγια “μαζεύει”, μικραίνει τον εγκέφαλο! Έτσι οι περισσότεροι παρουσιάζουν απώλεια μνήμης και ανικανότητα μάθησης. Ακόμη το αλκοόλ είναι αιτία πολλών οδικών ατυχημάτων. Ένας στους τρεις οδηγούς που σκοτώνονται σε τροχαία έχει στο αίμα του αλκοόλ. Μάλιστα στις ηλικίες 16 έως 24 ετών το αλκοόλ είναι η κυριότερη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών οδηγεί σε άγχος, μελαγχολία, σεξουαλική ανικανότητα και απόπειρες αυτοκτονίας. Οι αλκοολικοί όμως δεν βλάπτουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά και την οικογένεια τους. Συνήθως οι αλκοολικοί είναι άνεργοι ή με μειωμένη απόδοση στην εργασία τους και οπωσδήποτε με εργασιακά προβλήματα. Είναι απρόθυμοι για δουλειά. Παρουσιάζουν οικονομικές δυσχέρειες. Επ ίσης τα 23 των διάφορων αδικημάτων αλλά και εγκλημάτων γίνονται όταν ο δράστης βρίσκεται σε κατάσταση μέθης. Το αλκοόλ υποβαθμίζει την προσωπικότητα. Μειώνει την δραστηριότητα, την δύναμη, την ενεργητικότητα και την θέληση. Δημιουργεί εξάρτιση. Και η εξάρτιση οδηγεί σταδιακά στον αλκοολισμό και την καταστροφή. Γίνεται πάθος. Και το πάθος υποδηλώνει, στερεί την ελευθερία, συντρίβει το ανθρώπινο είναι. Τέλος, οι γιατροί υποστηρίζουν πώς το αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερες οργανικές βλάβες από ότι η ηρωίνη. Ίσως να σας “κούρασα” λίγο με την απαρίθμηση των επιπτώσεων. Αλλά ήταν αναγκαίο, διότι ίσως μόνο έτσι να συνειδητοποιήσουμε το πόσο επικίνδυνο είναι το αλκοόλ.

 5. Ο/Η venceremo λέει:

  μπράβο.μακροσκελές λίγο αλλά μπράβο.
  αλλά το βράδυ θα το πιώ ένα ποτηράκι….είναι αμαρτία να έχεις το μοσχοφίλερο και να το κοιτάς….
  χικ.

  ΥΓ. σταματήστε να αναφέρετε την λέξη ντισκοτέκ έχουν σταματήσει να υπάρχουν εδώ και χρόνια!!

  επίσης σύμφωνα με το incardiology…

  μέσα στις βασικές αρχές που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής είναι

  Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)

  άρα οκ..

  Gonzo The Great

 6. Ο/Η scotland yard λέει:

  Δεν υπάρχουν πια ντισκοτέκ?…απο πότε?…έμεινα τόσο πίσω?…
  με έχει αποροφήσει τόσο πολύ η μελέτη του έργου του Jack…
  χριστέ μου!…δεν έχω πια προσωπική ζωή.
  Σήμερα θα πρέπει να πιώ 5(πέντε) GRANTS για να ηρεμήσω…

 7. Ο/Η venceremo λέει:

  Ποιό ενδιαφέρον θα είχε να έκανες μελέτη πανω στο αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου (Κ.Κατακουζηνός…)

  είδες??τα κατάφερε λοιπόν να σε κάνει κι εσένα ζόμπι….

  για ποτό θα σας συνιστούσα ..Golden Daiquiri,Plum Caipirinha,Margarita,Cherry Gin-gria,η έστω μια Pina Colada βρε αδερφέ.το ουίσκι μου κάνει για…χειμερινές..σκοτεινές..μπαρόβιες καταστάσεις…πάρε ένα από όλα αλλά πρόσεχε εδώ είναι Λάρισα…μπορεί να σου βάλουν αντί για Pina Colada , γάλα απου την κατσίκα..
  Enjoy!

  Gonzo The Great

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s