Η ανωνυμία των bloggers: συνταγματικό δικαίωμα σύμφωνα με ανώτατο δικαστήριο.


and now …..LADIES AND GENTLEMEN

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!!!!!!!

«Oι bloggers έχουν ένα ισχυρό συνταγματικό δικαίωμα να μιλούν ανώνυμα» είπε ο συνήγορος υπεράσπισης (ερωτηθείς από το NGO Electronic Frontier Foundation). «Eίναι σημαντικό ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων υποβάλλονται σε σοβαρό έλεγχο νομιμότητας προτού τυχόν ένα δικαστήριο αποκαλύψει τις on line κριτικές, προκειμένου να μην περιοριστεί ο ζωντανός δημόσιος διάλογος στο Internet από τις προσεκτικές απόψεις επιλεγμένων και περιορισμένων φωνών».
Ένας blogger ονόματι Proud Citizen αποκάλεσε έναν ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ (για ποιόν χτυπάει η κουδούνα???εεεε????PREPAIRE FOR THE JUDGEMENT!) «παρανοϊκό«, «κλινική περίπτωση» κλπ. Ο σύμβουλος κατέθεσε αγώγή για δυσφήμηση (αν και μέσα του βαθιά ήξερε πως έιναι αλήθεια άλλωστε το χαρτί που χε κρύψει πίσω από την ντουλάπα στη γραφείο του μέσα στο μέγαρο το λεγε καθαρά…Εξτιήριον εκ της κλινικής Καλ…)
και αναζήτησαν την ταυτότητα του Proud Citizen, γεγονός που επέτρεψε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το Ανώτατο δικαστήριο όμως διαφώνησε, σημειώνοντας ότι μπορεί να επέλθει ουσιώδης βλάβη αν επιτραπεί στον ενάγοντα να αξιώσει την ανακοίνωση της ταυτότητας ενός ανώνυμου εναγόμενου, λόγω ενός αδύναμου ή ασήμαντου ισχυρισμού.
Αντιθέτως, το Δικαστήριο απαίτησε πιο αυστηρές προϋποθέσεις: ο ενάγων πρέπει (1) να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για να αναγνωρίσει τον εναγόμενο (2) να θεμελιώσει με γεγονότα την σοβαρότητα της υπόθεσης. (σε αντιπαραβολή με τη μή σοβαρότητα του εκάστοτε…θύματος….δυμβούλου…δημαρχου.λέμε τώρα,…στην τύχη…)Το Δικαστήριο έκρινε ότι σε αυτήν την περίπτωση ο ενάγων δεν απέδειξε ότι οι δηλώσεις του Proud Citizen κάλυπταν αυτό το test, κυρίως επειδή παρουσιάστηκαν στο Internet ως γνώμη (και όχι ως αντικειμενικά γεγονότα).
Στην Ελλάδα, μία τέτοια υπόθεση ενδεχομένως να είχε μια εντελώς διαφορετική έκβαση. Ο εντοπισμός της ταυτότητας ενός blogger προϋποθέτει την άδεια άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του (αν υποθέσουμε ότι ποστάρει από την διεύθυνση κατοικίας του, φυσικά). Η ανωνυμία του δεν απορρέει από την ελευθερία στην έκφραση, αλλά από το συνταγματικό δικαίωμα για το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Δικαιώματα που υποχωρούν όμως, όταν κάποιος τελεί μια σοβαρή και ποινικά διωκόμενη πράξη, όπως π.χ. η συκοφαντική δυσφήμηση.

Άλλωστε και σε αυτήν την περίπτωση το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν επρόκειτο για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για έκφραση απόψεων, ανεκτή εφόσον στρέφεται εις βάρος ενός δημοτικού λειτουργού.

Gonzo The Great

Advertisements
This entry was posted in Λέμε ΤΩΡΑ. Bookmark the permalink.

4 Responses to Η ανωνυμία των bloggers: συνταγματικό δικαίωμα σύμφωνα με ανώτατο δικαστήριο.

 1. Ο/Η kosmetsas λέει:

  😛 δεν θα μάθω ποια παλιόπαιδα είστε!! θα δείτε τι θα πάθετε!

 2. Ο/Η venceremo λέει:

  Δε θα μάθεις….δε θα μάθεις…

  Gonzo The Great

 3. Ο/Η πρεζα tv λέει:

  Ενω στην Ελλαδα η αρση του απορρητου και η ρουφιανια παει συννεφο…Πισω εχει ομως η αχλαδα της ουρα….

 4. Ο/Η venceremo λέει:

  δράττομαι την ευκαιρίας του σχολίου του φίλου μου του πρέζα και θέτω στο τραπέζι το εξής ερώτημα..
  γιατί πάντα είχα απορία ρε παιδιά και ας μου τη λύσει κάποιος..

  γιατί η αχλάδα έχει ουρά?

  Gonzo The Great

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s